DE OORZAKEN VAN BODY STRESS

MECHANISCHE STRESS

Deze stress is het gevolg van teveel fysieke kracht die het lichaam te verwerken krijgt zoals bij vallen, slagen, rukken en stoten. Dit kan plotseling gebeuren als bij een verkeersongeval, een ernstige val, verkeerd tillen van een zwaar voorwerp of sport blessures.

Maar het kan ook het gevolg zijn van een langzame opeenhoping van fysieke stress, bijvoorbeeld door een slechte zit- of werkhouding, het dagelijks doen van zwaar werk of het beoefenen van een belastende sport.

Ook de gevolgen van een zwangerschap of een langdurig ziekbed kunnen mechanische stress veroorzaken.

Deze overbelasting is vooral te voelen in de onderrug, schouders, ledematen en gewrichten. Maar ook in de nek na bijvoorbeeld een whiplash.

EMOTIONELE EN MENTALE STRESS

Voorbeelden van emotionele en mentale stress zijn o.a. Zorgen voor de toekomst, financiƫle zorgen, concurrentie op het werk, verstoorde relaties met mensen om ons heen of het verlies van een geliefde.

Soms ervaren we heftige emoties, zoals boosheid en shock, of ondergaan we mildere maar langdurende vormen van mentale stress, zoals bezorgdheid, depressie, verdriet en wrok. We kunnen deze emotionele en mentale druk lichamelijk vooral voelen in ons middenrif, de kaken, nek en schouders.

CHEMISCHE STRESS

De bronnen van chemische stress kun je inademen zoals luchtvervuiling en insecticidenspray.

Je kunt het in je lichaam krijgen door het te eten, zoals diverse toevoegingen en conserveringsmiddelen in het voedsel. Of je huid kan gevoelig zijn voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, verf cosmetica, medicatie of zelfs allerlei soorten straling. Meestal ervaren we deze stress als hevige nek- en/of hoofdpijn.